Five of Six Student Proposals Rejected by the Senate
Fifth Regular Session of the SPIBU Assembly Held

Pet od šest studentskih prijedloga odbijeno na Senatu

U srijedu, 28. marta, sa početkom u 15:00 sati, a završetkom u 15:36 sati, održana je CLI sjednica Senata Internacionalnog Burč univerziteta, u kojoj su konstruktivno učestvovali tri studentska predstavnika svakih ciklusa studija.

Amer Kurtović, u svojstvu studentskog predstavnika I ciklusa studija, predložio je šest tačaka dnevnog reda i zatražio dodavanje još jedne tačke zbog neočekivanih okolnosti. Nažalost, pet od šest tačaka dnevnog reda i dodatni zahtjev su jednoglasno odbacili drugi članovi Senata, kao i inicijativu za tajno glasanje, bez diskusije i bez obrazloženja.

Kurtović je predložio sljedeće akte:

  • prijedlog Pravilnika o dodjeljivanju univerzitetskih priznanja studentima I ciklusa studija,
  • prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti studenata,
  • prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih,
  • prijedlog izmjena i dopuna Pravila studiranja I ciklusa studija,
  • prijedlog izmjena i dopuna Statuta te
  • prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika o radu Senata su bili predloženi od strane Kurtovića.

Pored navedenog, predložena je još jedna tačka – Instrukcija organizacionim jedinicama Internacionalnog Burč univerziteta u vezi sa radnim danima – ali je odbijno da se doda na dnevni red od strane Senata. Također je odbijen zahtjev za glasanje tajnim izjašnjavanjem.

Navedeni prijedlozi su dostupni na web stranici Studentskog parlamenta, odnosno u digitalnoj arhivi Studentskog parlamenta za mart.

Sve prijedloge, osim Pravilnika o dodjeljivanju univerzitetskih priznanja studentima I ciklusa studija, čije usvajanje je predviđeno prethodno usvojenim Pravilima studiranja za prvi ciklus studija, u potpunosti je odbio ostatak Senata, bez diskusije i bez obrazloženja.

“Trajanje sesije govori za sebe: 13 tačaka dnevnog reda je ‘razmatrano’ i o istim je glasano”, Kurtović je ukratko komentarisao.

Čak i dodavanju još jedne tačke na dnevni red koja je, prema Kurtovićevim riječima, prilično “ozbiljna i relevantna za kvalitet obrazovnog procesa”, rektor se žestoko suprotstavio prije početka sjednice, kojoj nije prisustvovao zbog drugih obaveza. “Međutim, on se povukao u svojoj opoziciji nakon suočavanja sa zakonskim i drugim propisima koje dozvoljavaju prijedlog takvog amandmana na dnevni red”, objasnio je Kurtović.

“Diskriminacija prema prijedlozima studenata koji se bave studentima i koja se konkretno bave pitanjima od velikog značaja za studente je očigledna i ne može se maskirati. Posljednja u nizu takvih slučajeva bila je kada je Pravna služba toplo preporučila svim članovima Senata da posvete posebnu pažnju mojim prijedlozima. Ovu molbu ili čak zahtjev za posvećivanje dodatne pažnje studentskim prijedlozima smatram neprihvatljivim i degutantnim, ali ne i karakterističnim stavom rukovodstva Univerziteta prema studentima i Studentskom parlamentu”, rekao je Kurtović i dodao da će Skupština Studentskog parlamenta razmotriti metode za ispravljanje ovoga za budućnost.

Comments are closed.